U publikua numri i ri nga rradha e botimeve të Shkollës Austriake

Numri ynë i ri „Durch Albanien” (Përmes Shqipërisë) e ka rritur rradhën e shkrimeve të shkollës Austriake në numrin shtatë. Në 1913, pak pas shpalljes së pavarësisë së vendit u publikua nga Lovro Mihačević. Ai ishte famulltar nga 1886 deri 1893 në Troshan në fushën e Zadrimës, në Veriun e Shqipërisë. Nga 1906 deri 1909/1910 provincial i i parë i provincës shqiptare të ristrukturuar të urdhërit franciskan me vendndodhje në Shkodër. Mihačević ishte një njohës i mirë i vendit dhe në pjesën e parë të veprës përshkruan një pamje të shumanëshme të zonës ku banonte, që nga doket dhe zakonet e deri tek zhvillimi i saj ekonomik e fetar. Në pjesën e dytë autori përshkruan udhëtimet që ndërmori në funksionin e tij si provincial i urdhërit në 1907, të cilët e dërguan deri në Greqinë, Maqedoninë e Kosovën e sotme. Vepra nuk është konceptuar si punim shkencor por flet me transparencë dhe me shumë dashuri për vendin. „Durch Albanien“ ka 140 faqe dhe është vëllimi më i madh deri më sot. Ai kushton 900 Lek (ose 7 €) dhe mund të blihet në shkollë.

Janë publikuar:
Në gjuhën gjermane:
Nr. 1: Theodor Anton Ippen: Skutari und die nordalbanische Küstenebene (1907); Shkurt 2010 (56 faqe, 500 Lek / 4 €)
Nr. 2: Franz Nopcsa: Haus und Hausrat im katholischen Nordalbanien (1907); Mars 2010 (88 Seiten, 600 Lek / 4,50 €)
Nr. 4: Konstantin Jireček: Albanien in der Vergangenheit und Skutari und sein Gebiet im Mittelalter; Tetor 2010 (60 faqe, 500 Lek / 4 €)
Nr. 5: Maximilian Lambertz: Zwischen Drin und Vojusa. Märchen aus Albanien; Shkurt 2012 (76 faqe, 600 Lek / 4,50 €)
Nr. 6: Karl Steinmetz: Eine Reise durch die Hochländergaue Oberalbaniens (1904); Tetor 2012 (62 faqe, 500 Lek / 4 €)

Në gjuhën shqipe:
Nr. 3: Theodor Anton Ippen: Shkodra dhe Ultësira bregdetare e Shqipërisë së Veriut (1907); Prill 2010 (56 faqe, 500 Lek / 4 €)

Manfred Tagini